Blog

Studenten en bedrijven werken samen in innovatief Technova College Ede

Per 1 augustus 2018 volgen studenten van de technische mbo-opleidingen van het ROC A12 lessen in hun nieuwe schoolgebouw Technova College Ede. In het energieneutrale pand is veel ruimte voor praktijkonderwijs. “De meeste innovaties ontwikkelen zich op de werkplaats”, zegt Jan Jacob van Dijk, voorzitter van het College van Bestuur van Christelijke Onderwijs Groep.

Studenten en bedrijven werken hier samen aan maatschappelijke vraagstukken in hypermoderne werkplaatsen. “Ons nieuwe gebouw is een innovatieve hub, waar we mbo’ers niet alleen kennis, maar vooral vaardigheden aanreiken waarmee ze tot innovaties komen. Dit kunnen we niet alleen, we hebben onze bedrijfspartners bikkelhard nodig”, vertelt van Dijk.

Tech Hub

De samenwerking tussen studenten en bedrijven is bijvoorbeeld terug te zien in het Tech Hub, een duizend vierkante meter grote werkruimte waar studenten samen met bedrijven werken aan nieuwe projecten. Van Dijk: “De meeste innovaties ontwikkelen zich op de werkplaats.”

Multidisciplinaire samenvoeging van opleidingen

Een lucratieve samenvoeging van partijen die innovaties stimuleert en studenten toekomst-proof maakt. Directeur van Technova College Ede Ad van Dijk zegt daarover: “Bij Technova College stomen we onze studenten klaar voor het vak van de toekomst. Dit is enerzijds de traditionele harde techniek van bijvoorbeeld bouw, ICT, autotechniek en mechatronica. Anderzijds is er ook een hele creatieve kant met fotografie, film, media, game en vormgeving. Deze mix zorgt voor het enorm bruisende karakter binnen onze school.”

Meer technisch personeel

Deze multidisciplinaire instelling is ook belangrijk om de arbeidsmarkt bij te benen. Het verlangen naar goed opgeleid personeel kent Doekle Terpstra, aanjager van Techniekpact 2020, als geen ander. “In de technieksector liggen de banen voor het oprapen voor iedereen die de handen uit de mouwen wil steken en over een innovatieve, ambitieuze en klantgerichte mentaliteit beschikt. Die vakmensen moeten we wél opleiden.”

Het college telt 1670 studenten, 130 medewerkers en 40 opleidingen. De opleidingen Bouwkunde, Motorvoertuigentechniek, Mechatronica, Media & ICT en Beeld & Geluid van ROC A12 zijn hier vanaf augustus 2018 gehuisvest.