Blog

Lancering Techniekpact Smart & Sustainable

Bij Alliander in Duiven wordt vrijdagmiddag 4 maart 2016 het Techniekpact Smart and Sustainable gelanceerd. In lezingen wordt antwoord gegeven op de vraag hoe smart en sustainable de sectoren Health, Energy en Water zijn. Ook gaan de ambassadeurs van het pact met elkaar in gesprek, onder leiding van dagvoorzitter Doekle Terpstra.

René Penning de Vries, voorzitter van Stichting Health Valley, noemt in zijn lezing een aantal huidige trends in Health. Hij stelt dat de zorg van intramuraal naar extramuraal gaat, wat inhoudt dat steeds minder patiënten zorg krijgen in een instelling, en meer thuis of op afspraak. Ook spreekt hij over de digitalisering van de gezondheidszorg en andere onderwerpen die de gezondheidszorg verbeteren.

Penning de Vries: “De technici van morgen zijn specialisten met een brede basis. Ze kunnen bruggen slaan en willen blijven leren.”

Comprehensive Package

Toine Smits, lectoraat van Water Management van hogeschool Van Hall Larenstein, spreekt in zijn lezing over de samenwerking tussen overheid en organisaties om Nederland te beschermen tegen hoogwater en te voorzien van voldoende zoetwater. De zogenoemde Delta Approach. Volgens hem gaat het hierin om de ‘comprehensive package’ van kennis en kunde en niet om kennis alleen.

Smits noemt de technici van morgen ‘transdisciplinair’, wat betekent dat de kenniswereld samenwerkt met kennispartijen in de maatschappij. Smits: “Dit is het terrein van de hogescholen. Universiteiten kunnen niet opereren op het terrein van transdisciplinariteit.”

Duurzaam bouwen

Gijs Linthorst, voorzitter van het Gelders Energie Akkoord en directeur van Linthorst Installatietechniek in Apeldoorn wijst op de rol van de overheid om serieus werk te maken van verduurzaming. “De overheid is nodig als drijvende kracht om duurzaam bouwen tot dé nieuwe standaard te maken”, stelt hij. Volgens hem is het vergroten van de instroom in de techniek een grote uitdaging, net zoals het imago van de technische beroepen.

Ambassadeurs in gesprek

Onder leiding van Doekle Terpstra, aanjager van het landelijk Techniekpact 2020, gaan ambassadeurs van het pact met elkaar in gesprek. Ron König, wethouder Economie, Onderwijs en Diversiteit, ziet grote economische kansen in de techniek. “De rijksoverheid heeft een cruciale aanjaagrol bij duurzame ontwikkelingen. We moeten jongeren enthousiasmeren voor de techniek.”

Peter Molengraaf, CEO van Alliander, meldt dat elektro en ICT-technici in zijn branche het moeilijkst te vinden zijn. Daarom worden vanuit Gelderse bedrijven vier topsectorenbeurzen door Gelderse bedrijven beschikbaar gesteld om technisch talent naar Gelderland te krijgen.

Te weinig jongeren kiezen voor techniek

Kees Boele, bestuursvoorzitter van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, spreekt zijn grote zorg uit over het aantal jongeren dat in Nederland kiest voor een technische opleiding. Boele: “Nederland bungelt in Europa onderaan. Slechts 15% van de afgestudeerden heeft een technische achtergrond. Ons werkveld vraagt om 4 op de 10. Duitsland is Europees koploper: 40% van de afgestudeerden heeft een technische opleiding afgerond. We moeten deze achterstand inhalen en daarom ben ik ambassadeur van dit Techniekpact.”

Ondertekening

Voor het officiële ondertekeningsmoment wordt een e-buggy ingezet. Vier mbo- en hbo-studenten brengen in een gezamenlijk gebouwde elektrische auto het bord binnen. Alle ambassadeurs zetten hun handtekening op het Techniekpact-bord. Ook andere gasten onderschrijven vervolgens het Techniekpact en laten visitekaartjes achter of hangen post-it’s op met een persoonlijke bijdrage.