Blog

Gelderland lanceert Techniekpact Smart & Sustainable

Gelders onderwijs, bedrijfsleven en overheid lanceren op 4 maart 2016 Techniekpact Smart & Sustainable. Doel van dit pact is om vraag en aanbod van de technische arbeidsmarkt naar elkaar toe te brengen. Michiel Scheffer, gedeputeerde en aanjager van het pact: “Het Techniekpact zorgt dat onderwijs en bedrijfsleven elkaar beter weten te vinden.”

Dat ook Gelderland kampt met te weinig technisch personeel op alle niveaus, blijkt wel aan het aantal openstaande vacatures. Maar liefst 15.000 technische vacatures wachten op gekwalificeerde medewerkers. Van bouwvakkers tot ingenieurs en van elektrotechnici tot onderzoekers.

Daar tegenover staat dat 60.000 mensen in Gelderland werkloos zijn. “Genoeg potentieel dus, al kan een groot deel van de werklozen niet zonder meer in de techniek aan de slag. Het Techniekpact moet hier verandering in brengen.” Hoe? “Door onderwijs en arbeidsmarkt meer en beter met elkaar te verknopen. En zo manieren te vinden om mensen om te scholen of langer met plezier aan het werk te houden.”

Betere scholing en aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt
De technische sector verandert bijzonder snel door innovatieve ontwikkelingen zoals 3D-printing en digitalisering, dat vraagt om bijscholing. Ook aansluiting en samenwerking tussen onderwijs en arbeidsmarkt kan beter. Scheffer: “Die aansluiting is enorm belangrijk. Anders missen afgestudeerden – en daarmee ook de bedrijven waar die afgestudeerden aan de slag gaan – de boot. Het Techniekpact zorgt dat onderwijs en bedrijfsleven elkaar beter weten te vinden.”

Techniek is overal
Programma-manager van Techniekpact Smart & Sustainable, Michiel van der Meer, vertelt waarom we techniek niet moeten onderschatten. “Techniek is overal. Het is de grootste motor van onze economische welvaart. De crossovers van techniek in andere sectoren zijn duidelijk zichtbaar: van zorg tot voedselindustrie en van energie tot sport. Deze invloeden worden alleen maar meer en gaan een grote impact hebben op de werkomgeving”, vertelt hij.

Van der Meer houdt zich voornamelijk bezig met het op de kaart zetten van de Gelderse technieksector. Techniekpact Smart & Sustainable biedt een platform aan innovatieve projecten én maakt Gelderse initiatieven zichtbaar die op hun beurt bijdragen aan een betere technieksector. “Dit techniekpact maakt innovaties zichtbaar, legt verbindingen en leidt tot nieuwe programma’s. Samenwerken is hierbij essentieel”, benadrukt ook hij.

Tijdens de lancering van Techniekpact Smart & Sustainable gingen de ambassadeurs van het pact onder leiding van Doekle Terpstra in gesprek. Onderdeel van dat gesprek waren Kees Boele (HAN), Ron König (wethouder Economie, Onderwijs en Diversiteit) en Peter Molengraaf (Alliander). Ook werden er lezingen gegeven door verschillende betrokken personen uit de Gelderse technieksector. Lees hier de volledige reportage van de lancering van techniekpact Smart & Sustainable